понеделник, юни 23, 2014

медена торта с блатове

медена торта с блатове




От двоина доза продукти изпекох 4 блата с размет Ф-26.Продуктите може да се редуцират до доза и половина за 3 блата.Намалих количеството олио за двойна доза 1/2ч.ч.Увеличих захарта в крема.

Необходими продукти за 1 блат
-2 яйца
-2/3ч.ч. захар
-1/3 ч.ч. мед
-1/2ч.ч.олио(аз сложих за 2 блата 1/2ч.ч.)
-1/2 ч.ч.кисело мляко
-1/2 ч.ч.горещо кафе/ползвах нес/
-1ч.л.канела
-1ч.л.ванилия
-1пак./10г/бакпулвер
-2ч.ч.брашно
-125г микс от ядки и сушени плодове(плодовете не сложих ,само ядки ,като половината от тях смлях,а половината наразах на ситно)

Необходими продукти за крема:
-1 литър прясно мляко
-1 яйце
-10 с.л. захар/или на вкус,поне 13с.лж./
-3 с.л. царевично или пшенично нишесте с аромат ванилия(аз сложих цяло пакетче)
-3с.л. брашно
-125г краве масло
-200ml животинска сметана за разбиване.(може да се замени с белтък разбит на твърд сняг със щипка сол или пудра захар на вкус)
Или

-800 ml прясно мляко
-60г нишесте ванилия
-1с.л. брашно
-8с.л.захар/или на вкус/
-1яйце
-100г масло
-100г бял шоколад
-1ч.л.ванилия

Това е един от любимите ми домашни кремове.Уж млечен с нишесте, но яйцето, маслото и шоколадът го правят много вкусен и удобен за сглобяване на всякакви тортички.Шоколадът и маслото се добавят във вече готовия крем, докато е още топъл.Може да се приготви ден по-рано и да изчака покрит със свежо фолио.
За напоявяне на платките:
1ч.ч.топло и подсладено нес кафе с мляко

Този  блат съм приготвяла много пъти под формата на кекс.Няма никакви опасности от провал.Аз лично слагам горещото кафе накрая, но мисля , че това няма кой знае какво значение.Може да се използва микс от  ядки и сушени плодове, като ядките, се  натрошават,(аз  смлях половината от тях) а плодовете киснат в малко алкохол.(сушените плодове могат спокойно да се пропуснат,общото количиство ядки за тази торта е 250гр.)Получава се тесто с тази консистенция


Пекат се четири еднакви блата с диаметър 26см.Прецених, че с 3 половинки тортата ще е доволно висока и оставих единия блат.



Приготвяне на крема:
Млякото  се загрява до точката на кипене.Захарта, яйцето, брашното и нишестето се разбъркват на кашичка в голяма купа с малко мляко или вода.Темперира се с част от горещото мляко и сместа се изсипва в останалото мляко и се връща на котлона. Бърка се с дървена бъркалка, докато се получи гладък  и гъст крем.В още топлия крем се добавя маслото и ванилията.Отново се разбърква , за да поеме маслото.
Кремът се покрива със свежо фолио, за да не хваща коричка и се оставя  да се охлади напълно.Може да се приготви и от предния ден.
Когато кремът е напълно охладен, се разбърква и към него се добавя битата сметана, която го олекотява и му придава по- фина структура.
 Сладостта на крема е индивидуално решение,следващия път ще увелича  захарта.Количеството му е наистина впечатляващо, но тези медени платки са просто ненаситни.
Аз обикновено използвам цялото количество крем.Отделям една ч.ч. за измазване, а останалия крем разпределям м/у платките.Хартията за печене отлепвам  от платките в момента  на сглабяне на тортата.Винаги ползвам форма с подвижен борд, за да може тортата да отлежи една нощ в него ,платките напоих с 1ч.ч.топло нес кафе с мляко.


В/у последния слой крем залепвам свежо фолио, за да не хваща коричка .

Когато тортата е отлежала, фолиото се отлепва, бордът се сваля, измазва се отстрани със заделения крем и следва пълна свобода за гарниране, паниране и декорация.


Аз украсих с шоколадови листенца и смлени орехови ядки.Листенцата приготвих,като намазах листа от лимон с олио и окгоре нанесох дебел пласт разтопен шоколад(разтопих го в МВ като към 100гр.шоколад добавих 1с.лж.олио),замразих ги за няколко минути във фризера. Добре ще е да се използват листа от Бенджамин, защото лесно се отлепят от шоколада.


Тази торта е по горната рецепта а крема е първия със сметаната без белия шоколад а блатовете са двойна доза продукти като орехите са само 50гр украсата е от сметана  котнурите са от 100гр щоколад и 50гр масло стопени на водна баня


източник:http://vili-konova.blogspot.com/2013/01/blog-post_26.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар