Тулумбичките и еклерите се приготвят от едно и също - парено тесто,но с различна консистенция.Това за еклерите е по-рядко,за да се надуят и образуват кухина,а това за тулумбичките трябва да е гъсто за да не поемат много мазнина при пърженето и да не се разкашкат при сиропирането.
необходими продукти за тестото:
3големи или 4 малки яйца
300гр.брашно
400млл.вода
щипка сол
50гр.или 2с.лж. олио(масло или маргарин )
олио за пържене
необходими продукти за сиропа(за тази доза):
3 водни чаши вода(от 240млл.)
2,1/2 водни чаши захар
1 ванилия
1ч.лж. сок от лимон
розова вода по желание
начин на приготвяне на тестото:
Водата завира заедно със солта и мазнината и се свалят от огъня. Добавя се наведнъж пресятото брашно и се бърка енергично, докато се получи гладка смес. След това се слага на слабо загрят котлон и се бърка няколко минути, като сместа не трябва да остава лепкава.
Сваля се от огъня и се разстила в купа, да изстине по-бързо. Трябва да се охлажда около 5-6 минути,след това слагаме едно по едно яйцата, като бъркаме непрекъснато,след всяко яйце,докато се поеме напълно от тестото
и слагаме следващото.
Така трябва да изглежда вече готовото тесто,то трябва да е гъсто и тежко.
Готовата смес сагаме в сладкарски шприц.
В дълбок тиган загряваме олио. Със шприца изтискваме толумбички в горещото олио и ги пържим от двете страни до по-тъмно червено.
Приготвяне на сиропа:
Водата и захарта врят около 5мин.,след това се сваля от котлона и се добавя ванилията.Студените тулумби се заливат с топъл,но не врял сироп.
Другия вариант е веднага след като се изпържат тулумбите да се потопят за кратко в топъл сироп,и накрая се заливат с остатъка от него.
тулумби-2
необходими продукти:
1кг.брашно
1л.вода
7 яйца
100млл.олио
1/2ч.лж.сол
продукти за сиропа:
3 части вода
2части захар
1ванилия
малко лимонов сок
Няма коментари:
Публикуване на коментар