необходими продукти:
36 бр. бишкоти
500 гр. заквасена сметана
600 мл. прясно мляко
200 гр. захар
60 гр. царевично нишесте ванилия
500 гр. заквасена сметана
600 мл. прясно мляко
200 гр. захар
60 гр. царевично нишесте ванилия
около 300 мл. ябълков сок,компот от кайсии ( за
напояване на бишкотите)или кафе еспресо,може и" три в едно",или пък карамелен сироп-карамелизирам
захар и изливам вода в карамела,оставям да заври и заливам бишкотите,
Ще Ви е необходима още и
квадратна форма с размери 24/24 см. както и найлоново домакинско фолио за
облепване на формата.
начин на приготвяне:
В тенджерка завират 500 мл. прясно мляко заедно със захарта. В дълбока купичка се разтварят нишестето и 100 мл. хладко прясно мляко и го добавят се с непрекъснато
разбъркване към врящото мляко. Разбърква се енергично до получаване на гъст
крем. Отстранява се от котлона и се охлажда, като от време на време се разбърква,за да не хване коричка
Сметаната се разбива с пудра захар на вкус.
Към
вече охладения крем се добавя заквасената сметана и се разбърква до хомогенност(кремчето става гъсто).
Облепете
с найлоново фолио дъното и страните на формата. Изсипете част от крема на
дъното ( да се образува тънък слой).
. Нареждат се
половината от бишкотите плътно една до друга, като предварително се потапят за
много кратко в ябълковия сок или кафе. Изсипва се
останалия крем върху бишкотите
.
Нареждат се отгоре плътно останалите бишкоти, като
отново се потапят в сока.
Покрива се формата с фолио и се поставя в хладилник най - добре за цяла нощ. На следващия ден се отстранява
горното фолио и тортата се обръща в подходящ съд. Внимателно се отстранява фолиото, с което е покрита тортата.поръсва се с какао и се сервира добре охладена.
забележка:Правя
тортата във форма с разтегателен пръстен и след като стегне сметаната в
хладилника махам пръстена и украсявам.
.източник:от интернет-
Няма коментари:
Публикуване на коментар