понеделник, юни 23, 2014

торта "камион"




необходими продукти за блата:

6 яйца
330гр.захар
150млл.гореща вода
150млл.олио
450гр;пресято брашно
ванилия

необходими продукти за крема:

1л. нат. сок от банан
300гр.захар или на вкус
4 жълтъка/по рецепта трябва да са 8/
2 с.л. брашно
1п. нишесте банан
250 г масло
100 г пудра захар

За сиропиране на блатовете
2 ч.ч. захар
1 ч.ч. вода

още:
боя зя сладки
банан
1п. бишкоти
1п. бисквити "фавори"


приготвяне на блата: 

Отделят се белтъци от жълтъци. Белтъците се бият на сняг а жълтъците със захарта на пяна към която се добавят олиото водата     аромата с брашното и разбитите на твърд сняг белтъци.Изпича се в правоъгълна тава от печката и се разрязва на 4 правоъгълни парчета,

приготвяне на крема:

 Направете сладкарски крем, но вместо мляко използвайте ягодово пюре /пасирайте пресни ягоди/. 
 Разбийте маслото с пудрата захар до пухкава смес с помощта на миксер. Разбъркайте студения ягодов сладкарски крем и го добавете към маслената смес, без да спирате да разбивате. Бъркайте до хомогенност.


Основен сладкарски крем
Сладкарският крем е основен крем и се използва при приготвянето на различни видове сладкиши и десерти. Най-често сладкарският крем се използва за пълнеж на еклери и профитероли, за основа на пайове.

За да приготвите една доза сладкарски крем са ви необходими:

1 шушулка ванилия
250 мл прясно мляко
75 г захар
2 жълтъка
1 с.л. брашно

Сложете в тенджерка млякото заедно с остърганата вътрешност на шушулката ванилия. Добавете половината количество захар и оставете сместа да заври.
Отделно разбийте жълтъците с другата половина захар, а след това добавете и лъжицата брашно. Сипете малко от топлото мляко към разбитите жълтъци и разбъркайте енергично. Сипете сместа в тенджерата при млякото. Бъркайте докато крема се сгъсти, около 3 минути.

Изсипете крема върху изплакнат със студена вода метален поднос и го покрийте с прозрачно фолио. Оставете го да изстине в хладилник.

Изстиналият сладкарски крем може да бъде основа за приготвянето на други кремове, като маслен, сметанов, кафеен и т.н.

За сметанов крем разбийте предварително сметана до пухкавост /50 мл/ и добавете изстиналия сладкарски крем към нея, като продължавате да разбивате до хомогенност. Този крем е подходящ за пълнеж на сладкиш, например между два блата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар