сряда, април 02, 2014

торта "бебе"


необходими продукти за блата:
6 яйца
330гр захар
150млл олио
150млл гореща вода
аромат
450гр пресято брашно
Отделят се белтъци от жълтъци белтъците се бият на стяг а жълтъците със захарта на пяна към която се добавят олиото водата аромата брашното и разбитите на твърд сняг белтъци

крем

- 1l прясно мляко
-60г нишесте ванилия
-2с.л. брашно/равни/
-8с.л.захар/или на вкус/
-1яйце
-100г масло
-100г бял шоколад
-1ч.л.ванилия

за напояване:
1/2ч.ч. захар
500млл. вода

за украса:
100гр. черен шоколад
50гр.масло
суха сметана приготвена според опаковката

приготвяне на блата:

Белтъците се разбиват на сняг.На тънка струйка се прибавя захарта .Продължава да се разбива,докато захарта се поеме напълно от белтъците.Прибавят се един по един жълтъците,олиото,горещата вода,настърганата лимонова кора и пресятото брашно с ванилията и бакпулвера.Всичко се разбърква много добре.Изсипва се във форма с диаметър Ф26см и се пече на 180С в предварително загрята фурна до суха клечка.

приготвяне на крема:

Млякото  се загрява до точката на кипене.Захарта, яйцето, брашното и нишестето се разбъркват на кашичка в голяма купа с малко мляко или вода.Темперира се с част от горещото мляко и сместа се изсипва в останалото мляко и се връща на котлона. Бърка се с дървена бъркалка, докато се получи гладък  и гъст крем.
.Шоколадът и маслото се добавят във вече готовия горещ крем, докато е още топъл.Може да се приготви ден по-рано и да изчака покрит със свежо фолио.

Няма коментари:

Публикуване на коментар