сряда, април 02, 2014

медена торта "Туити"


1 ч.ч.=200 млл.
необходими продукти:
4 яйца
1и1/3ч.ч. захар
2/3 ч.ч. мед
1/2ч.ч.олио
1 ч.ч.кисело мляко
1 ч.ч.горещо кафе/ползвах нес/
2ч.л.канела
2ч.л.ванилия
2пак./от 10г/бакпулвер
4ч.ч.брашно
100гр.едро смлени орехи

Необходими продукти за крема:
1 литър прясно мляко
1 яйце
10 с.л. захар/или на вкус,поне 13с.лж./
3 с.л. царевично или пшенично нишесте с аромат ванилия(аз сложих цяло пакетче)
3с.л. брашно
125г краве масло
200ml животинска сметана за разбиване.(може да се замени с белтък разбит на твърд сняг със щипка сол или пудра захар на вкус)

за напояване:
1/2ч.ч.захар
500млл.вода

за украсата:
100гр. черен шоколад
50гр. масло
1п. суха сметана за разбиване
прясно мляко за сметаната

начин на приготвяне на блата:
Разбиват се яйцата със захарта.Добавят се всички течни продукти и се разбива добре.Накрая се добавя брашното със ароматите и бакпулвера и смлените орехи.Блата се пече върху хартия за печене на 180С за около 15мин.Разделя се на 3 части.

Приготвяне на крема:
Млякото  се загрява до точката на кипене.Захарта, яйцето, брашното и нишестето се разбъркват на кашичка в голяма купа с малко мляко или вода.Темперира се с част от горещото мляко и сместа се изсипва в останалото мляко и се връща на котлона. Бърка се с дървена бъркалка, докато се получи гладък  и гъст крем.В още топлия крем се добавя маслото и ванилията.Отново се разбърква , за да поеме маслото.
Кремът се покрива със свежо фолио, за да не хваща коричка и се оставя  да се охлади напълно.Може да се приготви и от предния ден.
Когато кремът е напълно охладен, се разбърква и към него се добавя битата сметана, която го олекотява и му придава по- фина структура.

приготвяне на сиропа:
захарта се карамелизира и към нея се добавя водата.Оставя се да ври до разтваряне на захарта.

за украсата:
Сметаната се разбива с прясното мляко(според указанието на опаковката)
Шоколада се разтапя с маслото на водна баня.
Сглобяване на тортата:
Всеки от блатовете се напоява с охладения карамелен сироп отгоре се намазва с крем.Вече сглобената торта се оставя да стегне в хладилника.Украсява се по желание.


изночник:http://vili-konova.blogspot.com/2012/03/blog-post_31.html с леки промени от мен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар