понеделник, септември 16, 2013

великденски сладки



От дадените продукти излизат доста голямо количество сладки ,спокойно продуктите могат да се намалят поне на половина.





Необходими продукти:
10 яйца
500гр.мас+масло,като маста да е малко повече
1кг.захар
500гр.кисело мляко
4бр.амонячна сода
2 лимона(само кората-настъргана)
Брашно до средно твърдо тесто

 Начин на приготвяне:
В голяма купа ,разбърках яйцата със захарта с тел,докато приготвих другите продукти захарта се разтопи.Маста и маслото сложих заедно в една купа в МВ да се размекне,не да се разтопи напълно,а до гъста каша,амонячната сода разтворих в киселото мляко,настъргах кората от 1 лимон.Към яйчната смес прибавих киселото мляко със содата,след това маста с маслото,кората от лимон(аз оцветих част от тестото с какао,като отделих малко от сместа в друга купа и към нея прибавих  около 2 с.лж.какао),накрая сипвах по малко брашно и замесих средно твърдо тесто,месих го за кратко,коркото да спре да лепне и го оставих да пренощува,много е важно тестото да пренощува на студено но не в хладилник.На другия ден се оформят сладки ,намазват се с прясно мляко или жълтък,поръсват се обилно със захар ,редят се в тава застлана с хартия за печене и се пекът в предварително загряна фурна на 220С за около 6-7 мин.,не трябва да се препичат,щом започнат леко да порозовяват се вадят от фурната,в противен случай ще станат хрупкави ,като бисквити.
Сладките се оформят по дебели за да са по-меки.





Доза за 1яйце
1 яйце
50гр.мас+масло
50гр.кисело мляко
100гр.захар
100гр.брашно(до средно твърдо тесто)
1к.лж.амонячна сода(2гр.)
Кора от лимон

Няма коментари:

Публикуване на коментар