Необходими продукти:
350гр.брашно
130гр.захар
150гр.свинска
мас(със стайна температура)
2
яйца (едното може да се замени с вода до получаване на средно твърдо тесто, замених едното с 100гр.кисело мляко със 1 ч.лж.амонячна
сода)
1ванилия
или кората на един лимон
1 щипка
сол
½ бурканче
мармалад/сладко от праскови
Начин на приготвяне:
Смесват се
брашното,ароматите(в случая ванилия),бакпулвера и солта.Прави се кладенче и в
него се изсипват яйцето ,(предварително добре разбито със захарта) и
маста.Омесва се набързо средно
твърдо тесто,увива се във фолио и се оставя в хладилника за около половин
час.След като е отлежало се дели на 2 части,по-голямата се разточва на кора с
дебелина 4-5мм
.,изрязва се кръг малко по-голям от формата в която ще се
пече(формата ми е с размер Ф-26см.).Покрива се дъното на тавата с хартия за
печене и върху нея се разстила вече разточената кора,а върху нея се изсипва сладкото
,от по-малката топка
тесто се разточва кора малко по-тънка от първата и се изрязват ленти,които
редим върху сладкото
.Кростата се пече в предварително загрята фурна на
200С,за около 10-15мин.,или до като леко порозовее отгоре.
Няма коментари:
Публикуване на коментар