понеделник, септември 16, 2013

пай със сладко (кростата)





Необходими продукти:

350гр.брашно
130гр.захар
150гр.свинска мас(със стайна температура)
2 яйца (едното може да се замени с вода до получаване на средно твърдо тесто, замених едното с 100гр.кисело мляко със 1 ч.лж.амонячна сода)
1ванилия или кората на един лимон
1 щипка сол

½ бурканче мармалад/сладко от праскови

Начин на приготвяне:
Смесват се брашното,ароматите(в случая ванилия),бакпулвера и солта.Прави се кладенче и в него се изсипват яйцето ,(предварително добре разбито със захарта) и маста.Омесва се набързо средно твърдо тесто,увива се във фолио и се оставя в хладилника за около половин час.След като е отлежало се дели на 2 части,по-голямата се разточва на кора с дебелина 4-5мм

.,изрязва се кръг малко по-голям от формата в която ще се пече(формата ми е с размер Ф-26см.).Покрива се дъното на тавата с хартия за печене и върху нея се разстила вече разточената кора,а върху нея се изсипва сладкото

,от по-малката топка тесто се разточва кора малко по-тънка от първата и се изрязват ленти,които редим върху сладкото

.Кростата се пече в предварително загрята фурна на 200С,за около 10-15мин.,или до като леко порозовее отгоре.





 

Няма коментари:

Публикуване на коментар