четвъртък, февруари 14, 2013

торта Рафаело(не точно)




торта рафаело
за 26/28 см форма

   Необходими продукти:

За пандишпановия блат:
5 яйца
2 ч.ч. захар кристална
2 ч.ч. брашно
10 с.л. олио
10 с.л. хладка вода
3 ванилии
4 с.л. кокосови стърготини

За напояване на блата: (аз не съм)
100 мл. кокосова сметана или прясно мляко
10 мл. кокосов ликьор

за крема:
400 гр кондензирано подсладено мляко
250 гр меко масло
1п.крема сирене(не е по  рецептата)
150 гр кокосови стърготини
75 гр настърган на ситно бял шоколад(аз го разтопих и сложих 100гр.)

За поръсване:
100гр.кокосови стърготини

За декорация:
Бонбони Рафаело(аз направих топчета от крема и ги овалях в стърготини)

Приготвяне на блата:
Жълтъците и захарта се разбиват 15 минути. Към тях се добавят на струйка олиото и водата. Белтъците се бият до сняг и с дървена лъжица се добавят към жълтъчната смес. Пресятото брашно отново се размесва в яйчната смес с дървена лъжица - внимателно, за да не спадне обемът. Добавяме стърготините и ванилията. Печем на 160 градуса за около 50 минути. След изпичане блата се оставя да изстине и се реже с конец на 3 части(разрязах на 2). 

Приготвяне на крема:

Първо се разбиват кондензираното мляко и омекналото масло. Добавя се разтопения шоколад и после всички останали продукти. Кремът се оставя да престои в хладилника за поне час, за да попият стърготините част от течността.
(Разбих маслото с млякото ,добавих разтопения шоколад и крема сиренето ,прибавих стърготините )
Ако млякото е по-рядко се слага на тих огън и се бърка непрекъснато докато се посгъсти(аз не съм го сгъстявала,но крема ми остана рядък,сгъстих с изрески от блата,следващия път ще го сваря или ще добавя още 1п.крема сирене)



Сглобяване на тортата:
Блата се изравнява отстрани,се срязва на две или три части с помощта на остър и дълъг нож(аз разрязах на 2). Сиропира се.След това мажете крема, като за отгоре оставяте най-много, за да покриете тортата и отстрани. Поръсвате с кокосови стърготини. Аз украсих с готови бонбони Рафаело, но може да си направите сами, като оваляте топчета от крема в разтопен бял шоколад и след това в стърготини.

Няма коментари:

Публикуване на коментар