торта рафаело
за
26/28 см форма
Необходими
продукти:
За пандишпановия
блат:
5 яйца
2 ч.ч. захар кристална
2 ч.ч. брашно
10 с.л. олио
10 с.л. хладка вода
3 ванилии
4 с.л. кокосови стърготини
За напояване
на блата: (аз не съм)
100 мл. кокосова сметана или прясно мляко
10 мл. кокосов ликьор
за крема:
400 гр кондензирано подсладено мляко
250 гр меко масло
1п.крема
сирене(не е по рецептата)
150 гр кокосови стърготини
75 гр настърган на ситно бял шоколад(аз го разтопих и сложих 100гр.)
150 гр кокосови стърготини
75 гр настърган на ситно бял шоколад(аз го разтопих и сложих 100гр.)
За поръсване:
100гр.кокосови
стърготини
За декорация:
Бонбони Рафаело(аз
направих топчета от крема и ги овалях в стърготини)
Приготвяне на блата:
Жълтъците и захарта се разбиват 15 минути. Към тях се добавят на струйка
олиото и водата. Белтъците се бият до сняг и с дървена лъжица се добавят към
жълтъчната смес. Пресятото брашно отново се размесва в яйчната смес с дървена
лъжица - внимателно, за да не спадне обемът. Добавяме стърготините и ванилията.
Печем на 160 градуса за около 50 минути. След изпичане блата се оставя да
изстине и се реже с конец на 3 части(разрязах на 2).
Приготвяне на крема:
Първо се разбиват кондензираното мляко и омекналото масло. Добавя се
разтопения шоколад и после всички останали продукти. Кремът се оставя да
престои в хладилника за поне час, за да попият стърготините част от течността.
(Разбих маслото
с млякото ,добавих разтопения шоколад и крема сиренето ,прибавих стърготините )
Ако
млякото е по-рядко се слага на тих огън и се бърка непрекъснато докато се
посгъсти(аз не съм го сгъстявала,но крема ми остана рядък,сгъстих с изрески от
блата,следващия път ще го сваря или ще добавя още 1п.крема сирене)
Сглобяване на тортата:
Блата се изравнява отстрани,се срязва на две или три части с помощта на остър и дълъг нож(аз разрязах на 2). Сиропира се.След това мажете крема, като за отгоре оставяте най-много, за да покриете тортата и отстрани. Поръсвате с кокосови стърготини. Аз украсих с готови бонбони Рафаело, но може да си направите сами, като оваляте топчета от крема в разтопен бял шоколад и след това в стърготини.
Няма коментари:
Публикуване на коментар