сряда, юни 06, 2012

кодрит кадир


Разтваряме 5с.л. захар по дъното на тавата, като се карамелизира разпределяме равномерно по дъното. 
За крем карамела:
 2 ч.ч сухо мляко( 200гр)
 200г захар 
3 яйца 
1-2 ч.л. ванилия
 650 млл. вода
 Разбиваме всички компоненти с миксера за няколко секунди. Получава се консистенция като прясно мляко. Изливаме върху карамела, ще се чуе звук като чупене на стъкло.
 За кекса: 
1 яйце 
100г захар 
100 млл. прясно мляко 
100 млл. растително масло 
1 непълна ч.л. бакпулвер 
100-150г брашно 
2 ч. л какао
 Всичко се омесва като за кекс. Изливаме го на тънка струя в центъра на крем карамела. А сега как се пече. Кипнете съд с вода. Сложете формата с карамела в друга малко по-голяма по размер тава. Сипете кипналата вода във външната тава, т.е да се получи водна баня. Печете на 180 С до готовност на кекса, но не по малко то 45-50мин. Като поизстине извадете от фурната и оставете добре да изстине заедно с водната баня. Най-добре да го сложите за няколко часа до една нощ в хладилника покрит с фолио. Като извадите от хладилника с нож освободете страните и обърнете в поднос. Форма е 21см с 8см височина. Използвана е основната рецепта, но са променени пропорциите за да стане повече карамел и по-малко кекс. 
източник::гответе с мен  

кодрит кадир(с прясно мляко)  

необходими продукти:

за крем- карамела:
800 мл прясно мляко
5 яйца
200 гр захар
1 ванилия
Разбийте с миксер яйцата със захарта, добавете ванилията и прясното мляко. Разбийте отново.
за блата:
1 яйце
100 гр захар
100 мл прясно мляко
100 мл олио
1 ч.л. бакпулвер
100 гр брашно
2 ч. л. какао

Разбийте яйцето със захарта, добавете млякото, олиото и бакпулвера пресят с брашното и какаото.


начин на приготвяне:
Карамелизирайте 5 с.л. захар във форма за кекс.Изчакайте да се втвърди, да не е горещ карамела и изсипете крем- карамела / чува се пукане /.След това в средата на формата/ако е кръгла/ изсипете сместа за блата, всъщност каквато и да е формата, сместа за кекса се изсипва в средата/ освен ако не е с дупка/ кръглите кексови форми:)
/.Сложете тавата със смесите във друга тава с 2 см гореща вода/водна баня/.Печете за 50 - 60 мин на 180 градуса, като следете водата да не завира!!! ако това се случи добавете 1-2 с.л. студена вода при водата!:).Като се извади тавата със сладкиша отстрани леко се вижда дали крема се е изпекъл - да не остане течен!Ако всичко е наред оставяме да се охлади във водната баня, след което се премества в хладилник за 1 нощ.Сервира се като се обръща в поднос!
източник:зиче от бг мамма


Няма коментари:

Публикуване на коментар