Необходими продукти:
За блата
5
яйца
5 с.л. захар
5 с.л. брашно
1 пакетче бакпулвер
5 с.л. захар
5 с.л. брашно
1 пакетче бакпулвер
За
крема
1 л прясно мляко
200 г краве масло
300 г захар
180 г брашно
1 л прясно мляко
200 г краве масло
300 г захар
180 г брашно
50гр.нишесте
За сиропиране на
блатовете
2 ч.ч. захар
1 ч.ч. вода
2 ч.ч. захар
1 ч.ч. вода
За
плодовото желе
20 г желатин
500 мл плодов сироп
или готова глазура за торти
20 г желатин
500 мл плодов сироп
или готова глазура за торти
За декорация
2 банана
3 кивита
2 портокала
250 г ягоди
Приготвяне на блата
Отделяме
белтъци от жълтъци. Разбиваме белтъците на сняг и добавяме към тях малко захар.
Разбиваме жълтъците с останалата захар, докато станат на пяна. Смесваме
жълтъците и белтъците. Добавяме бакпулвер към брашното и смесваме с яйчената
смес. Разбъркваме непрекъснато с лъжица, докато получим еднородна смес.
Изсипваме сместа в тавичка за печене, в която сме поставили намаслена хартия.
Печем платката в топла фурна, загрята на 200 градуса, около 10-15 мин. След
изпичане оставяме платката да се охлади и я разрязваме.
Приготвяне на крема
Смесваме
брашното и нишестето( разбиваме ги с част от прясното мляко)и ги слагаме в подсладеното врящо мляко. Разбъркваме непрекъснато,
докато получим еднородна смес. Оставяме крема да изстине и след това добавяме
към него масло. Разбиваме, докато получим еднородна смес.
Приготвяне на захарен сироп.
Кипваме
вода и слагаме захар, разбъркваме и оставаме сиропа да изстине.
Сглобяване на тортата
Сиропираме
и намазваме с крем подготвените нарязани платки. Нареждаме ги една върху друга,
изравняваме краищата им с помощта на нож.
Намазваме
най-горния блат с тънък слой крем.
Приготвяне на желе.
Накисваме
желатин в студена вода, за да набъбне и след това го разтваряме на водна баня.
Смесваме разтворения желатин с плодов сироп. Загряваме сместа на водна баня за
2-3 мин. и я оставяме да се охлади.(може да се използва готова глазура за торти)
Нарязваме
плодове на резени и декорираме плодовата пита, обливаме с желето и поднасяме.
забележка ,аз разтопих в крема и 1
шоколад,но без него ще е по-добре.
източник:плодова пита неделя
Няма коментари:
Публикуване на коментар