сряда, февруари 06, 2013

плодова пита




Необходими продукти:
За блата
5 яйца
5 с.л. захар
5 с.л. брашно
1 пакетче бакпулвер

За крема
1 л прясно мляко
200 г краве масло
300 г захар
180 г брашно
50гр.нишесте

За сиропиране на блатовете
2 ч.ч. захар
1 ч.ч. вода


За плодовото желе
20 г желатин
500 мл плодов сироп
или готова глазура за торти

За декорация
2 банана
3 кивита
2 портокала
250 г ягоди

Приготвяне на блата

Отделяме белтъци от жълтъци. Разбиваме белтъците на сняг и добавяме към тях малко захар. Разбиваме жълтъците с останалата захар, докато станат на пяна. Смесваме жълтъците и белтъците. Добавяме бакпулвер към брашното и смесваме с яйчената смес. Разбъркваме непрекъснато с лъжица, докато получим еднородна смес. Изсипваме сместа в тавичка за печене, в която сме поставили намаслена хартия. Печем платката в топла фурна, загрята на 200 градуса, около 10-15 мин. След изпичане оставяме платката да се охлади и я разрязваме.

Приготвяне на крема
Смесваме брашното и нишестето( разбиваме ги с част от прясното мляко)и ги слагаме в подсладеното врящо мляко. Разбъркваме непрекъснато, докато получим еднородна смес. Оставяме крема да изстине и след това добавяме към него масло. Разбиваме, докато получим еднородна смес.

Приготвяне на захарен сироп.
Кипваме вода и слагаме захар, разбъркваме и оставаме сиропа да изстине.

Сглобяване на тортата
Сиропираме и намазваме с крем подготвените нарязани платки. Нареждаме ги една върху друга, изравняваме краищата им с помощта на нож.
Намазваме най-горния блат с тънък слой крем.
Приготвяне на желе.
Накисваме желатин в студена вода, за да набъбне и след това го разтваряме на водна баня. Смесваме разтворения желатин с плодов сироп. Загряваме сместа на водна баня за 2-3 мин. и я оставяме да се охлади.(може да се използва готова глазура за торти)
Нарязваме плодове на резени и декорираме плодовата пита, обливаме с желето и поднасяме.


забележка ,аз разтопих в крема и 1 шоколад,но без него ще е по-добре.





Няма коментари:

Публикуване на коментар