събота, февруари 02, 2013

гевреци



           

ПРОДУКТИ
1 кг брашно(може и малко повече)
2 яйца
1 коф.кисело мляко
250 гр топла вода/прясно мляко
1 ч. л. сода
42гр.мая,/14гр.суха
2 ч. л. сол
3-4 с.л. олио
щипка захар
приготвяне:
Първо се приготвя закваската, а след това тестото може да се замеси ръчно, в миксер (ако имате приспособление за тесто) или в машина за хляб. Маята и меда се разтварят в половината от топлото прясно мляко. Добавя се 1 с.л. от брашното, сместа с разбърква и се оставя на топло за около 10 мин., за да може да се активира маята.
Ако искаме сладко тесто,намаляваме солта на 1 ч.лж. и увеличаваме захарта на 3-4с.лж.Оформените гевреци намазваме с мед и поръсваме със сусам.
ако се меси на ръка:
Солта се смесва с брашното и се прави кладенче. В него се добавят шупналата мая и останалите продукти. Замесва се еластично твърдо не лепнещо тесто, което се покрива с домакинска кърпа и се оставя за около 2 часа на топло да втаса.
Ако ползвате машина за хляб за замесване и втасване на тестото: Киселото мляко се смесва със солта и содата бикарбонат. Към него се добавя останалото прясно мляко. Разбърква се и се изсипва се на дъното на контейнера на машината за хляб. Добавят се, разбитото с вилица яйце, олиото и втасалата мая. Най-отгоре се изсипва брашното и машината се включва на програма (9 Dough), за замесване и втасване на тесто. Когато машината приключи работа (или ръчно замесеното тесто е увеличило обема си), тестото се измесва върху наръсена с брашно повърхност докато излезе въздухът образувал се по време на втасването. Може да се ползва веднага за оформяне на питка или да се сложи в чист найлонов плик, намазан с олио и да се прибере в хладилник до 3-4 дни. Преди да се използва тестото трябва да остане на стайна температура за 1-2 часа.Пекат се за 10мин.на 160С с включен вентилатор или на 180-200С без вентилатор.

Забележка: Гевреците могат да се замесят и само с вода без кисело и прясно мляко.

Няма коментари:

Публикуване на коментар