необходими продукти:
за блата
100 г масло(или маргарин,или олио)
2 яйца
1 и 1/2 ч.ч. брашно
1 и 1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. захар
2 с.л. мед(аз сложих почти 3)
2 с.л. мед(аз сложих почти 3)
1 ч.л. сода бикарбонат
за крема
400гр.заквасена сметана(1 голяма кофичка)
1п.крема сирене(125гр.Аз използвам най-обикновено,но става и с"Филаделфия",Маскарпоне)
1ч.ч пудра захар
1пакет крем "Тирамису" на Йоткер (без варене)
около 100гр.сушени сини сливи(по желание,аз не съм слагала )
100гр.смлени орехи за поръсване
Приготвяне на блата:
В метален съд смесваме меда и содата бикарбонат,слагаме съда
на тих огън.Сместа трябва да започне да се пени и да придобие ярко жълт
цвят(около 2 минути или малко повече).Дърпаме сместа от огъня и към нея
постепенно прибавяме маслото и останалите продукти,като бъркаме много
хубаво.
Брашното се прибавя на части постепенно,защото може да не се използва цялото количество.
Сместа е с консистенция на гъста заквасена сметана.Готовото тесто се изсипва в намъзнена и поръсена с брашно тава.Слага се в студена фурна и се пече на 180С за 20мин..Готовността се проверява с дървена клечка.Готовият блат се срязва на две.Единия блат се маже с крем,отгоре се слага другия,намазва се цялата торта с крем и се поръсва с орехи.Стои една нощ в хладилника.
по идея на селма от бг мамма-http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=376921.0
Няма коментари:
Публикуване на коментар