неделя, юли 15, 2012

овчарски пай

необходими продукти за 8 порции : 
 500 гр. смляно телешко (или готова кайма) 
1 глава лук ( нарязана на ситно )
1/2 пиперка(нарязана на ситно)
 1 морков(настърган)
 1/2 връзка магданоз(нарязана на ситно)
 малко целина, (глава или листа) 
100 мл. бяло вино 
1/2 ч.л. захар 
1 ч.ч. пасирани консервирани домати 
1, 1/2 ч.ч. настърган кашкавал 
2 яйца 
1.2 – 1.5 л гъсто картофено пюре (готово или приготвено по традиционни начин) 
3 с.л. галета(пълни)
1 с.л. бршно 
сол 
черен пипер 
100гр.прясно мляко 
чесън на гранули ( или пресен) 
Индийско орехче 
начин на приготвяне:
1. Задушете до омекване с малко олио и вода в тигана –ситно нарязаните лук и пиперка,настъргания морков,каймата. 2. Разбъркайте добре и запържете до побеляване. Изсипете 100 мл. бяло вино, разбъркайте и гответе докато се изпари. Прибавете пасираните домати,разбити със захарта,солта,брашното,червения пипер,чубрица и чесън и варете докато течността изври напълно. 3. Свалете от котлона, подправете на вкус със ситно нарязан магданоз. Оставете леко да изстине, след което добавете 1 яйце и разбъркайте добре. 4.Картофите се обелват, нарязват и сваряват,след това се пасират с масло,прясно мляко,подправете със сол, черен пипер и индийско орехче. Добавете 2 яйца, 1 ч.ч. настърган кашкавал, 3 пълни супени лъжици галета и разбъркайте до хомогенна смес. 5. Изсипете и подравнете половината от картофеното пюре в тавичка. Отгоре разпределете равномерно месния сос и завършете с останалото картофено пюре. 6. Отгоре поръсете с настърган кашкавал. Поставете в предварително загрята до 200 градуса фурна за около 40 минути

Няма коментари:

Публикуване на коментар