необходими продукти за 8 порции :
500 гр. смляно телешко (или готова кайма)
1 глава лук ( нарязана на ситно )
1/2 пиперка(нарязана на ситно)
1 морков(настърган)
1/2 връзка магданоз(нарязана на ситно)
малко целина, (глава или листа)
100 мл. бяло вино
1/2 ч.л. захар
1 ч.ч. пасирани консервирани домати
1, 1/2 ч.ч. настърган кашкавал
2 яйца
1.2 – 1.5 л гъсто картофено пюре (готово или приготвено по традиционни
начин)
3 с.л. галета(пълни)
1 с.л. бршно
сол
черен пипер
100гр.прясно мляко
чесън на гранули ( или пресен)
Индийско орехче
начин на приготвяне:
1. Задушете до омекване с малко олио и вода в тигана –ситно нарязаните
лук и пиперка,настъргания морков,каймата.
2. Разбъркайте добре и запържете до побеляване. Изсипете 100 мл. бяло
вино, разбъркайте и гответе докато се изпари. Прибавете пасираните
домати,разбити със захарта,солта,брашното,червения пипер,чубрица и чесън
и варете докато течността изври напълно.
3. Свалете от котлона, подправете на вкус със ситно нарязан магданоз.
Оставете леко да изстине, след което добавете 1 яйце и разбъркайте
добре.
4.Картофите се обелват, нарязват и сваряват,след това се пасират с
масло,прясно мляко,подправете със сол, черен пипер и индийско орехче.
Добавете 2 яйца, 1 ч.ч. настърган кашкавал, 3 пълни супени лъжици галета
и разбъркайте до хомогенна смес.
5. Изсипете и подравнете половината от картофеното пюре в тавичка.
Отгоре разпределете равномерно месния сос и завършете с останалото
картофено пюре.
6. Отгоре поръсете с настърган кашкавал. Поставете в предварително
загрята до 200 градуса фурна за около 40 минути
Няма коментари:
Публикуване на коментар