4 яйца
250гр.кисело мляко
500гр.захар
1кг.брашно
2 амонячни соди
2 ванилии
100гр.олио/масло
100гр.свинска мас
1 лимон
За глазурата:
1белтък
1ч.ч.пудра захар
бои за сладки
Яйцата и захарта се разбиват добре към тях се прибавят киселото мляко с разтворена в него сода,меката мас,олиото,ванилията и настърганата кора от 1 лимон.Всичко това се разбърква добре и започваме да прибавяме брашното до получаване на средно твърдо тесто.Оставя се да преседи в хладилника за 2 часа.От тестото се разточва кора дебела 1,5см.и с помощта на формички за сладки се изрязват фигурки.
Поръсват се със захар и се подреждат в тава застлана с хартия за печене.
Пекът се в предварително загрята фурна на 200С за около 10мин.Изпечените сладки се охлаждат и се украсяват с белтъчна глазура.
Приготвяне на глазурата:
белтъка се разбива с миксер на твърд сняг и към него се прибавят при непрекъснато бъркане пудрата захар и 2–3капки лимонов сок.Оцветява се в различни цветове.
Забележка:вместо да се изрязват фигурки тестото може да си прекара през машинка.
Няма коментари:
Публикуване на коментар