продукти за блата:
4 жълтъка
1ч.ч. захар
1/2ч.ч.олио
1ч.ч. кисело мляко
1ч.лж. сода за хляб
1,1/2ч.ч. брашно
1бр. ванилия
продукти за глазурата:
200гр. конфитюр или сладко
4 белтъка
6с.лж. захар
Жълтъците се разбиват със захарта на пяна,прибавят се олиото,млякото с разтворената в него сода,брашното и ванилията,всичко се разбива добре с миксер.Готовото тесто се изсипва в намаслена и поръсена с брашно тава,пече се на 180С–200С за около 20мин.
Белтъците се разбиват на сняг с 6с.лж.захар.Изпечения сладкиш се надупчва с вилица и се залива с конфитюра/сладкото,отгоре се изсипва белтъчната смес и се връща във фурната до порозовяване на белтъците.Консумира се добре охладен.
необходими продукти за блата:
1 пак. краве масло от 125 гр
4 жълтъка
2 ч. ч. брашно
1 ч. ч. захар пясък
1 ч. ч. кисело мляко
1 прахче ванилия
1 бакпулвер
начин на приготвяне:
Разтапя се кравето масло (да не е много горещо) и към него се прибавят жълтъците + захарта. Разбива се добре. След това прибавяме ванилията, киселото мляко, бакпулвера и брашното. Тази смес се изсипва в тава подмазана само с мазнина. След като се изпече се надупчва с клечка за да навлезе сиропа навсякъде.
необходими продукти за сироп:
Сладко от каквото имате. Едно бурканче от детска храна пълно със сладко + 1 бурканче он конфитюр не пълно с вода. Вари се 5'. След като се извади блата се залива със студения сироп.
Разбиваме белтъците на сняг с 1 ч. ч. пудра захар, намазваме сладкиша и го поръсваме с нарязани по дължина орехови ядки или кокосови стърготини.
Леко се запича, само колкото да се стегне глазурата 3'-4', като внимаваме да не изгори а леко да покафенее по крайчетата.
източник:http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=815.120
дамски каприз-3(икономичен)
необходими продукти:
1 яйце - белтъка се отделя от жълтъка
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода
1/4 ч.ч. олио
1 ч.ч. захар
1 ч.л. канела
1 1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. орехи
мармалад за намазване
начин на приготвяне:
Жълтъка от яйцето се смесва хубаво с останалите продукти, като содата е угасена в киселото мляко.Сместа се слага в подмазана и набрашнена тавичка или форма,пече се в предварително загрята на 180 гр. фурна до суха клечка.Намазва се с мармалад.Белтъка се разбива на сняг , към него се добавят 4 с.л. захар, разпределя се над мармалада и се връща във фурната, която през това време е намалена на 120 гр..Държи се на тази температура до порозовяване на белтъка.
1 пак. краве масло от 125 гр
4 жълтъка
2 ч. ч. брашно
1 ч. ч. захар пясък
1 ч. ч. кисело мляко
1 прахче ванилия
1 бакпулвер
начин на приготвяне:
Разтапя се кравето масло (да не е много горещо) и към него се прибавят жълтъците + захарта. Разбива се добре. След това прибавяме ванилията, киселото мляко, бакпулвера и брашното. Тази смес се изсипва в тава подмазана само с мазнина. След като се изпече се надупчва с клечка за да навлезе сиропа навсякъде.
необходими продукти за сироп:
Сладко от каквото имате. Едно бурканче от детска храна пълно със сладко + 1 бурканче он конфитюр не пълно с вода. Вари се 5'. След като се извади блата се залива със студения сироп.
Разбиваме белтъците на сняг с 1 ч. ч. пудра захар, намазваме сладкиша и го поръсваме с нарязани по дължина орехови ядки или кокосови стърготини.
Леко се запича, само колкото да се стегне глазурата 3'-4', като внимаваме да не изгори а леко да покафенее по крайчетата.
източник:http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=815.120
дамски каприз-3(икономичен)
необходими продукти:
1 яйце - белтъка се отделя от жълтъка
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода
1/4 ч.ч. олио
1 ч.ч. захар
1 ч.л. канела
1 1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. орехи
мармалад за намазване
начин на приготвяне:
Жълтъка от яйцето се смесва хубаво с останалите продукти, като содата е угасена в киселото мляко.Сместа се слага в подмазана и набрашнена тавичка или форма,пече се в предварително загрята на 180 гр. фурна до суха клечка.Намазва се с мармалад.Белтъка се разбива на сняг , към него се добавят 4 с.л. захар, разпределя се над мармалада и се връща във фурната, която през това време е намалена на 120 гр..Държи се на тази температура до порозовяване на белтъка.
Няма коментари:
Публикуване на коментар