необходими продукти
за тестото:
2 яйца 1 чаена чаша захар
1 чаена чаша кисело мляко
1 ч. лж. сода бикарбонат /или половин бакпулвер, сложих и двете-содата в киселото мляко, а половината бакпулвер в брашното.
1/2 чаена чаша олио
ванилия
брашно, колкото поеме, за да се получи средно твърдо тесто
За крема за фунийки:
1л прясно мляко 1 яйце
1 и 1/2 ч.ч. захар
7 с.л. брашно
парче масло
ванилия
начин на приготвяне:
Продуктите за тестото се разбиват последователно,омесва се тесто,което оставяме за малко да отпусне. Тестото разточваме на кора дебела около половин сантиметър. От кората режем лентички около 2 см широки, и увиваме около формичките - фунийките. Печем на 180 градуса. По-желание се намазват с жълтък за блясък.
Приготвяме крема като жълтъците от яйцата разбиваме със захарта, добавяме малко топла водичка и прибавяме брашното-получава се гъста кашичка. Това разбъркваме внимателно с млякото, добавяме маслото и ванилията и бъркаме докато се сгъсти.Фунийките пълним с топъл крем.
Вече напълнените фунийки ръсим с пудра захар. Или топим в орехи-по желание.
Фунийки-2(с амонячна сода)
необходими продукти:
6 яйца 2ч.ч.захар
1ч.ч.кисело мляко
1ч.ч.мас(олио или 1п-125гр.масло)
1 ванилия
1 амонячна сода-10гр.
Брашно колкото поеме за средно меко тесто.
начин на приготвяне:
Разбиват се яйцата със захарта до пяна,добавят се мекото масло/олиото,млякото с разтворено в него или в 1с.лж.оцет,амонячна сода и ванилията.Постепенно се добавя брашното до получаване на не много меко тесто.Слага се в хладилника да се стегне за около 30мин.Разточва се тънка кора около 2-3мм.,изрязват се ленти и се навиват около формите.Пекът се на 235С за 15мин.в предварително загрята фурна,до леко порозовяване По-желание се намазват с жълтък за блясък..Пълнят се с топъл млечен крем.(излизат около 160бр.,но зависи от големината). Вече напълнените фунийки ръсим с пудра захар или поливаме с разтопен шоколад с малко масло или готварска сметана(1-2с.лж.)
Няма коментари:
Публикуване на коментар