сряда, март 04, 2015

ирландски кейк с кафе



Необходими продукти:
3 яйца
2 ½  ч.ч. брашно
1 ч.ч захар
5 с.л. масло
150мл уиски (ирландско, аз имах Балантай обаче   )
1/2 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. стафиди (нямах налични, замених ги с цели орехи по дъното и натрошени в сместа)
1 ч.л. бакпулвер

Начин на приготвяне:
Маслото се разбива с захарта, прибавят се един по един жълтъците, млякото. Отделно брашното се смесва с набухвателя и на три приема се сипва към сместа като се редува с уискито.  Белтъците ги бием на твърда пяна с 2 с.л. захар. Накрая се прибавят стафидите. Тестото се изсипва в намаслена форма за кейк. Пече се в умерена (180 градуса) фурна около 40-50 мин.

Как го направих аз:
Разделих белтъци от жълтъци,белтъците разбих със щипка сол на твърд сняг,жълтъците със захарта до пухкав крем.Към жълтъчната смес добавих 5с.лж.олио,3/4ч.ч.горещо прясно мляко с разтворено в него нес кафе,брашното с бакпулвера и ванилията,разбих добре.Накрая добавих разбитите белтъци,разбърках леко с дървена бъркалка и изсипах в намазнена и набрашнена тава,пекох до готовност на 200С.Поръсих с пудра захар.Кекса търпи много импровизации.

Няма коментари:

Публикуване на коментар