сряда, март 04, 2015

морковена торта


за торта с диаметър 18 см. /ако решите торта да бъде по-голяма, съответно удвоете продуктите/Моята торта беше с размер Ф-21,но не е достатъчно висока.




Ч.ч.=240млл.

 
                       
Необходими продукти:

За блатовете:

1 ч.ч. брашно, пресято-140гр.
3 яйца
90 мл. олио
75 гр. захар на кристали(със 100 е по-добре)
½ чаша смлени орехи-60гр.
1 ½ ч.ч. фино настъргани моркови-260гр.
1 ч.л. бакпулвер
¾ ч.л. сода за хляб
½ ч.л. сол
1ч.л. канела на прах
½ ч.л. джинджифил
1 ч.л. настъргана лимонова/портокалова кора
1/2ч.лж.мляно индийско орехче

за крема:
175гр.сирене Филаделфия или обикновено(аз използвах Рикота-250гр.)
50гр.меко масло(аз сложих 100гр.)
1/2с.лж.лимонов сок(не съм слагала)
1 ванилия
100млл.сладкарска сметана(при мен 200гр.)
1щипка сол
Захар на вкус
50-100гр.разтопен бял шоколад(по желание,не е по рецептата)
Ако е необходимо крема се разрежда с кисело или прясно мляко.

за сиропиране на блатовете:

100гр.сладко от портокалови кори/или друг вид портокалово сладко/
2с.лж.ром
1с.лж.пудра захар
50млл.вода
Всичко това се разтваря на средна температура.Преди употреба се охлажда добре.

Начин на приготвяне:
 на блата:

Загрейте фурната на 175С и подгответе за две форми за печене, като ги застелете с хартия за печене, а тях намажете с масло на стайна температура.
Орехите се смилат. Яйцата, захарта и солта се разбиват добре с миксер, докато сместа се сгъсти и стане обемна. Добавят се ванилията, портокаловата кора и олиото(1,2,3). Разбиват се за кратко и миксера се спира. Към сместа се добавят морковите(отцедени от сока) и орехите(4). Разбъркват се с дървена лъжица. Последно се прибавя брашното смесено с подправките и бакпулвера(5). Разделете сместа на две равни части и изсипете във формите. Печете блатовете за около 20-25 минути, докато клечка за зъби излезе суха. Охладете напълно върху решетка преди да преминете към следващата стъпка(6).
     
 на крема:

В купа смесете всички продукти ,с миксер разбийте на средна скорост до получаването на гладък крем(7).

Сглобяване:
В подходяща чиния поставете първия от блатовете, сиропирайте с помощта на четка и нанесете от около половината от крема. Процедурата се повтаря и със следващия блат.
В случай, че решите да покриете тортата с фондан, завършете с маслен крем и едва след това разстелете чаршафа.
За Зайчо се разтърсих в мрежата и този урок ми беше изключително полезен!

Забележки:1.Следващия път да увелича захарта в крема,2.сметаната в крема е в повече,да я намаля до 100 гр. 3.още по-добре ще се получи,ако добавя в крема разтопен бял шоколад. 4.блатовете да се пекът във форма Ф-18/19см.

Няма коментари:

Публикуване на коментар