вторник, август 14, 2012

бишкотена торта с домашен крем и заквасена сметана

необходими продукти:
36 бр. бишкоти
500 гр. заквасена сметана
600 мл. прясно мляко
200 гр. захар
60 гр. царевично нишесте ванилия
около 300 мл. ябълков сок,компот от кайсии ( за напояване на бишкотите)или кафе еспресо,може и" три в едно",или пък карамелен сироп-карамелизирам захар и изливам вода в карамела,оставям да заври и заливам бишкотите,
Ще Ви е необходима още и квадратна форма с размери 24/24 см. както и найлоново домакинско фолио за облепване на формата.
начин на приготвяне:
В тенджерка завират 500 мл. прясно мляко заедно със захарта. В дълбока купичка се разтварят нишестето и 100 мл. хладко прясно мляко и го добавят се с непрекъснато разбъркване към врящото мляко. Разбърква се енергично до получаване на гъст крем. Отстранява се от котлона и се охлажда, като от време на време се разбърква,за да не хване коричка  
 Сметаната се разбива с пудра захар на вкус.

Към вече охладения крем се добавя заквасената сметана и се разбърква до хомогенност(кремчето става гъсто).

 Облепете с найлоново фолио дъното и страните на формата. Изсипете част от крема на дъното ( да се образува тънък слой).
. Нареждат се половината от бишкотите плътно една до друга, като предварително се потапят за много кратко в ябълковия сок или кафе. Изсипва се останалия крем върху бишкотите
.
 Нареждат се отгоре плътно останалите бишкоти, като отново се потапят в сока.
Покрива се формата с фолио и се поставя в хладилник най - добре за цяла нощ. На следващия ден се отстранява горното фолио и  тортата се обръща в подходящ съд. Внимателно се отстранява фолиото, с което е покрита тортата.поръсва се с какао и се сервира добре охладена.
забележка:Правя тортата във форма с разтегателен пръстен и след като стегне сметаната в хладилника махам пръстена и украсявам.
.източник:от интернет-

Няма коментари:

Публикуване на коментар