сряда, август 22, 2012

шоколадов сладкиш с майонеза


 1
с глазура по рецептата,като добавих малко олио
1ч.ч.–240млл
необходими продукти:
 1ч.ч. майонеза"Краси",но става и с домашно приготвена  - 1 опаковка от 200 г.
1 ч.ч. вода
2 ч.ч. брашно
5 с.л. натурално какао
1 ч.ч. захар
2 ч.л. (1 п. от 10 г) бакпулвер
ванилия (по желание)

За глазурата - шоколад и масло в съотношение 2:1. Аз използвах 200 г. шоколадов кувертюр със 100 г. масло.
начин на приготвяне:
В купа разбъркайте сухите съставки и добавете към тях майонезата и водата. Не е нужно да ползвате миксер, разбъркват се много лесно и с вилица.
Изсипете в намаслена и посипана с брашно форма (аз ползвах силиконова кръгла форма диаметър 27 см., така че изсипах сместа директно в нея)
Печете 25 мин в загрята на 180 г С фурна. Пробвайте с клечка, но имайте предвид, че сладкишът трябва да остане сочен.
Забележка - ако решите да правите малки кексчета, времето за печене се редуцира на 15 - 20 мин., а температурата - на 160г С.
1. Ако е по- дебело - пече се на по- ниски градуси и по- дълго, а не на по- високи градуси. На по- високи градуси от вън прегаря, а по- средата не се изпича - това е за всички кексове, питки и т.н.
2.В глазурата сложих 2,3 с.лж олио ,за да не се начупва при рязане.
3. Ако сладкиша ви е станал ронлив, това означава, че сте пекли твърде много. Самия сладкиш е сочен и леко влажен, 20-25 минути на тези градуси са му напълно достатъчни
4. След изпичане, оставяте сладкиша да изстине, обръщането и слагането на глазура се прави при напълно изстинал сладкиш

2–ри вариант със сладко от кайсии 
 На този сладкиш добавих в тестото 1ч.ч. смлени орехи,а отгоре и от страни намазах със сладко от кайсии,охладих за кратко в камерата на хладилника и намазах с шоколадова глазура по рецептата.
източник:сладка хапка от БГ МАММА

Няма коментари:

Публикуване на коментар