петък, август 10, 2012

фунийки

необходими продукти
за тестото: 
2 яйца 
1 чаена чаша захар 
1 чаена чаша кисело мляко 
1 ч. лж. сода бикарбонат /или половин бакпулвер, сложих и двете-содата в киселото мляко, а половината бакпулвер в брашното.
 1/2 чаена чаша олио 
 ванилия
 брашно, колкото поеме, за да се получи средно твърдо тесто 
За крема за фунийки: 
1л прясно мляко 
1 яйце 
1 и 1/2 ч.ч. захар
 7 с.л. брашно 
парче масло
 ванилия
начин на приготвяне:
 Продуктите за тестото се разбиват последователно,омесва се тесто,което оставяме за малко да отпусне. Тестото  разточваме на кора дебела около половин сантиметър. От кората режем лентички около 2 см широки, и увиваме около формичките - фунийките. Печем на 180 градуса. По-желание се намазват с жълтък за блясък.
  Приготвяме крема като жълтъците от яйцата разбиваме със захарта, добавяме малко топла водичка и прибавяме брашното-получава се гъста кашичка. Това разбъркваме внимателно с млякото, добавяме маслото и ванилията и бъркаме докато се сгъсти.Фунийките пълним с топъл крем.
 Вече напълнените фунийки ръсим с пудра захар. Или топим в орехи-по желание.

 Фунийки-2(с амонячна сода)

необходими продукти:
  6 яйца 
2ч.ч.захар
 1ч.ч.кисело мляко 
1ч.ч.мас(олио или 1п-125гр.масло)
 1 ванилия 
1 амонячна сода-10гр. 
Брашно колкото поеме за средно меко тесто. 
начин на приготвяне:
Разбиват се яйцата със захарта до пяна,добавят се мекото масло/олиото,млякото с разтворено в него или в 1с.лж.оцет,амонячна сода и ванилията.Постепенно се добавя брашното до получаване на не много меко тесто.Слага се в хладилника да се стегне за около 30мин.Разточва се тънка кора около 2-3мм.,изрязват се ленти и се навиват около формите.Пекът се на 235С за 15мин.в предварително загрята фурна,до леко порозовяване По-желание се намазват с жълтък за блясък..Пълнят се с топъл млечен крем.(излизат около 160бр.,но зависи от големината). Вече напълнените фунийки ръсим с пудра захар или поливаме с разтопен шоколад с малко масло или готварска сметана(1-2с.лж.)

Няма коментари:

Публикуване на коментар