вторник, юни 19, 2012

болярска пита

 необходими продукти:
1/2ч.ч.олио
около 1кг.брашно
4 яйца
1с.лж.сол
1с.лж.захар
2п.суха мая(1п.за 500гр.)
400млл.хладка вода
1/4ч.лж.сода разбита в 2с.лж.кисело мляко
100гр.препържено масло/маргарин
сирене
начин на приготвяне:
Брашното с маята се пресява и се прави кладенче.В него се сипват олиото,киселото мляко със содата,солта,захарта,водата и яйцата(единия жълтък се отделя за намазване на питката).
Замесва се средно меко тесто,което да не лепне по ръцете,разделя се на 4 топки.Престояват известно време(около 30мин.)поставени върху брашно и завити с влажна кърпа да се отпуснат,но не и да втасват.Всяка топка се разточва на не много тънка кора и се намазва с препърженото масло,което е леко охладено.Корите се слагат една върху друга,разтягат се леко ,намазват се с масло и се поръсват със сирене,навиват се на руло,което се усуква.Поставя се в намъзнена тава навита като охлюв.Втасва.Когато увеличи 2 пъти обема си се намазва с жълтък,разбит с малко олио или с каша от брашно,сол и олио и се пече в предварително загрята фурна на 210С за около 40мин.,като фурната към края се намаля на 150С.Когато се извади питката се напръсква с вода и се завива с кърпа за да омекне.


източник:Биляна от Бг мамма

Няма коментари:

Публикуване на коментар