събота, юли 28, 2012

еклери

необходими продукти: 
1 ч.ч(230 ml) вода 
4 с.л.(55 г)несолено масло/маргарин,олио 
1/2 ч. л сол 
1 ч.ч.(140 г) брашно 
4 по-големи яйца(може и повече)
начин на приготвяне:
 Сложете водата, маслото и солта в тенджера(най-добре с тежко, двойно дъно). Загрейте на котлона до точката на кипене. Когато маслото се разтопи напълно, свалете от огъня и сложете всичкото брашно наведнъж.Бъркайте енергично с дървена лъжица(аз използвам тел за яйца),докато се получи гладка смес . Сложете сместа на леко загрят котлон и бъркайте около 5-6 минути. Сместа трябва да остане мека и не трябва да лепне по стените на съда а брашното да започне да се запържва.

 Прехвърлете сместа в купа и я разпростете, за да се охлади по-бързо. Оставете да се охлади поне 5 минути.Започнете да прибавяте едно по едно яйцата,като бъркате постоянно след прибавянето на всяко яйце, докато сместа стане гладка.Последното яйце прибавяйте по малко, за да контролирате консистенцията на сместа, в случай че яйцата са много големи.Тестото трябва да е гладко, лъскаво и с консистенцията и тежестта на майонеза(ако е рядко се добавя брашно,ако е гъсто още яйца). 

Загрейте фурната на (190 C). Покрийте голяма и плитка тавичка с хартия за печене.С пош или лъжичка направете малки топки с големина 2-3 см.Намажете ги с разбито яйце.Печете около 35 мин. или до порозовяване. Изключете фурната, отворете до половина вратичката и оставете топките да изстинат постепенно за около 1 час. При рязкото им изваждане, може да спаднат, затова и не се препоръчва. 
идея за сервиране:
 Сладки: напълнени с крем - млечен, сметанов, шоколадов, с маскарпоне и поляти с шоколад, карамелов фондан или просто посипани със пудра захар. 

 Поляти със сироп( за толумбичките). Солени: напълнени с различни видове месни и рибни пастети(в случая пастет от сьомга), пастети от сирена и зеленчуци чудесно предястие или хапки! 


крем за еклери

необходими продукти:
1 л прясно мляко
200 г краве масло
300 г захар
180 г брашно
50гр.нишесте
Сметана или крем на д-р Йоткер за разбиване
Фиксатор за сметана
Прясно мляко за сметаната/крема

Начин на приготвяне:
В част от млякото се разтваря брашното и нишестето,в останалото мляко се добавя захар и се слага на котлона,след като заври се дърпа на страни и в него се изсипва нишестяната смес връща се на котлона и се бърка непрекъснато докато заври.След като крема се охлади напълно към него се прибавя маслото и се бърка до пухкав крем.Сметаната или крема се смесват със фикса и се разбиват с прясно мляко( според указанията на опаковката),прибавя се към млечния крем и се разбърква.

Няма коментари:

Публикуване на коментар